Mikan blogi

Olipa kerran yritys

Olipa kerran suomalainen yritys. Vuosikymmenten saatossa tämä yritys oli kasvanut suureksi pörssiomisteiseksi toimijaksi ja vakiinnuttanut valtakunnallisen aseman niin omalla toimialallaan, kuin asiakaskuntansa keskuudessa. 

Omistajanvaihdoksen jälkeinen uusi yhtiöhallitus oli päättänyt kutsua luoksensa tuottavuuskonsultteja, tavoitteenaan trimmata yrityksen rakennetta ja toimintaa 'kansainvälisen kilpailukyvyn' turvaamiseksi. Tunnelma neuvottelupöydässä oli tiivis ja ideoita riitti työstettäväksi asti.

Tilinpäätöstä, tasetta ja tuloslaskelmaa tutkineet konsultit pudistelivat päätään. He ilmoittivat, että monenlaisia muutoksia olisi edessä. Yrityksen nykyinen liiketoiminta ja rakenne oli päässyt ajan kuluessa pöhöttymään ja korjattavaa riittäisi. Perimmäinen tarkoitushan tässä oli tuottaa omistajille mahdollisimman paljon rahaa. Nyt keskityttäisiin siihen.

Ensimmäinen askel olisi toimintojen muuttaminen ja vähentäminen. Tällä tavoin yritys voisi keskittyä kaikkein kannattavimpiin ydintoimintoihin. Vähemmän tuottavien toimintojen ulkoistamisen ja alasajon myötä vähenisivät myös työntekijöiden palkkakustannukset, jotka etenkin pitkäikäisten työntekijöiden keskuudessa olivat vuosilisineen harmillisen suuri kuluerä.

Yritys ilmoittaisi YT-neuvotteluista heti, kun sen yksityiskohdista olisi sovittu. Viralliseksi irtisanomistarpeeksi tulisi ilmoittaa todellisuutta suurempi luku, josta voitaisiin sitten neuvotteluiden aikana tinkiä julkisuuskuvan parantamiseksi. Yksinkertaisiin ja matalamman tason toimintoihin voitaisiin palkata vastaisuudessa kustannusvapaita harjoittelijoita, joita sitten kierrätettäisiin sesonkien ja käytännön tarpeiden mukaan.

Voiton maksimoimiseksi ja kustannusten minimoimiseksi kaikki alihankintasopimukset kilpailutettaisiin ulkomaisilla toimijoilla. Työntekijöiden etuisuuksia tulisi leikata kaikilla tasoilla ja muodollisesti myös johtoportaassa. 

Uusien omistajien ulkomainen emoyhtiö lainaisi yritykselle huomattavan summan pääomaa, jolle sovittaisiin suurin mahdollinen korko. Näin ollen iso osa yrityksen tekemästä voitosta kyettäisiin siirtämään emoyhtiön omaisuudeksi, ennen kuin se laskettaisiin verotettavaksi voitoksi yrityksen tilinpäätökseen. 

Vaikka kyse olisi periaatteessa veronkierrosta, niin kaikki toimenpiteet suoritettaisiin lakiteknisesti oikein. Yrityksessä toteutettaisiin nykyaikaiseen verosuunnitteluun pohjautuva uudistus, hyödyntäen kaikkia mahdollisia porsaa... säädöksiä ja niiden tulkintoja. Päätavoitteena olisi yrityksen omaisuuden asteittainen siirtäminen veroparatiisien kautta ketjutetun pääomasijoitusyhtiön haltuun, mahdollisimman pienin kustannuksin. 

Negatiivisen julkisuuden varalle kehitettäisiin uusi viestintästrategia. Siinä painotettaisiin globaalin kilpailun vaatimuksia ja toimintaolosuhteiden muutoksia. Yritys panisi myös vireille valtiolle osoitettuja yritystukihakemuksia, jotta uusilta 'katastrofeilta' voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

Veropohjan rapistuminen tai irtisanottujen työttömyys ei konsultteja huolettanut. Ne olivat kuulemma asioita, joita tulisi käsitellä, ja joihin tulisi vastata ainoastaan, jos julkisuus tai laki sitä edellytti. Ne eivät myöskään lukeudu asioihin, joista emoyhtiön uudet omistajat olivat ylipäätään kiinnostuneita. Lain kirjaimen mukaan mentäisiin. Toisen voitto on toisen tappio.

Kun suunnitelmat oli kirjattu muistiin, hallituksen jäsenet ja konsultit nostivat maljan ja onnittelivat toisiaan tehdystä työstä. Nyt yritys saattoi aloittaa matkansa osaksi uusien omistajiensa suurta, kansainvälistä menestystarinaa.

Sen pituinen se.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Jatkokertomuksessa emoyhtiöt ja omistajat lobbaavat lainsäätäjiä ja lakeja, että rahahanat eivät vaan sulkeutuisi?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kotimaista varallisuutta on jo kauan ulosmitattu kuvaamallasi tavalla. Myös siten että "uudet ulkomaiset omistajat" ovat kokonaan tai osittain suomalaisia, joiden jo aiemmin siirretyllä rahalla yritykset ostetaan.

Suomesta on hyvää vauhtia tulossa pääomaköyhä, velkainen hikipaja.

Toimituksen poiminnat